Verloskundige Praktijk Castricum

Spoed? Bel: 0613102870

Maak kosteloos gebruik van ons beval bad!

Wij zijn enthousiast om te mogen vertellen dat we je een beval bad kunnen aanbieden! Als je bij ons in de praktijk onder zorg bent en je thuis wilt bevallen kun je kosteloos gebruik maken van ons beval bad. De dienstdoende verloskundige heeft het bad mee in de dienst. Je dient wel zelf een set disposables aan te schaffen vanwege de hygiene. De set is te bestellen via: https://www.bevallingsbaden.nl/castricum. Als je toch geen gebruik maakt van het bad tijdens je bevalling kun je de set retour sturen.

Steeds vaker horen we de wens van vrouwen om in bad te bevallen. Wij begrijpen dat goed, aangezien er aanzienlijke voordelen zitten aan het gebruik van een bad tijdens de bevalling.

  • Het warme water zorgt ervoor dat je je makkelijker ontspant, waardoor de weeën effectiever zijn.
  • Door de warmte maak je meer natuurlijke pijnstillers (endorfines) aan.
  • Veel vrouwen geven daardoor aan dat zij in bad de weeën beter kunnen opvangen en als minder pijnlijk ervaren. 
  • Door de kracht van het water kan je je makkelijker bewegen. Samen met de diepere ontspanning kan dit een positieve uitwerking hebben op de duur van de bevalling. 
  • Het beval bad is jouw persoonlijke ruimte, waar je je rustig kunt terugtrekken. Het is intiem, je voelt je beschermd door de badrand en het water en je kunt je makkelijker afsluiten voor wat er om je heen gebeurt. 
  • Het warme water helpt je ook om je perineum en je vagina beter te doorbloeden en weker te maken. Vaak kun je je bekkenbodem goed ontspannen. De uitdrijvingsfase van de bevalling kan daardoor soepeler verlopen en heb je minder kans op scheurtjes of een knip.
  • Partners vinden het vaak fijn om iets te kunnen doen tijdens de bevalling. Het opzetten en vullen van het bad is dan een nuttige bijdrage. Mochten jullie het beiden prettig vinden kan je partner bij jou in het bad om te ondersteunen, te masseren of tegendruk te geven. 

Nadelen kunnen zijn:

  • Opzetten en opruimen kost tijd, na ongeveer 45 minuten is het bad klaar voor gebruik.
  • Soms vragen we je uit bad te komen omdat de situatie voor jou of de baby daar om vraagt.
  • Soms minder zicht op de geboorte van de baby voor je verloskundige.
  • Een bad is zwaar, niet altijd mogelijk op houten verdiepingsvloeren.
  • Ons bad kunnen we alleen in de thuissituatie gebruiken.
  • Je moet fysiek in staat zijn om zelf het bad in en uit te stappen, als dat niet lukt is het niet veilig om in bad te bevallen.

Hoe werkt bevallen in bad?

Zodra  je in de actieve fase van de bevalling bent, kun je in het beval bad stappen. De weeën worden dan steeds krachtiger en het warme water maakt de pijn draaglijker. Na ongeveer twee uur in bad is het goed om even uit het water te gaan en bijvoorbeeld wat rond te lopen en te plassen. Na een half uur kun je weer verder in het bad. Op die manier ervaar je opnieuw de ontspannende werking van het warme water.

Gedurende de bevalling moet het water rond de 37 graden zijn. Met een speciale pomp kan er water uit het bad worden gehaald. Je partner zal het bad bijvullen met heet water, zodat de temperatuur constant blijft. Tijdens de geboorte van de baby is het belangrijk dat het water 37 graden is, om te voorkomen dat de baby al een ademprikkel krijgt als hij nog onder water is en lekker warm blijft na de geboorte. Je kan er ook voor kiezen om de ontsluitingsfase in bad door te brengen en eruit te gaan als je persdrang krijgt. Je baby wordt dan op het droge geboren.

Tijdens de bevalling kunnen we gewoon de controles uitvoeren. Het kan zijn dat we je vragen even uit bad te stappen om bijvoorbeeld je ontsluiting te meten, maar soms lukt het ook om het inwendig onderzoek in bad te doen. We hebben een waterdichte doptone, waarmee de hartslag van je baby kan worden gecontroleerd terwijl jij in bad zit. Als je baby in bad is geboren kun je jullie baby lekker huid op huid hebben, dan blijft hij/zij ook in bad goed op temperatuur. Het is mogelijk om de placenta (moederkoek) in bad geboren te laten worden. Als dat niet goed lukt of als wij twijfels hebben over hoeveel bloed je verliest na de bevalling zullen we je vragen om uit bad te gaan. 

Wat wij misschien wel het meest belangrijk vinden aan bevallen in bad, is dat het geen doel op zich is. Een bad kan een prachtig middel zijn om een fijne beval ervaring te hebben. Toch zullen niet alle vrouwen die er van tevoren voor kiezen in bad bevallen. Sommige vrouwen vinden het toch niet prettig in bad en soms kan het om medische redenen beter zijn om uit het bad te gaan. Dan is een bevalling op het “droge” een meer optimale situatie voor jou en jullie kindje.

Wanneer je gebruik wilt maken van het beval bad, geef het dan aan tijdens de controles op het spreekuur. Je dient een speciale set te bestellen, voor hygiënisch gebruik van het bad (https://www.bevallingsbaden.nl/castricum). De kosten daarvan bedragen 80 euro. In de set zitten:

– Binnen hoes
– Duidelijke handleiding
– Schepnetje
– Niet-giftige waterslang 10 meter
– Vloer bescherm kleed
– Thermometer
– 1 paar lange gynaecologische handschoenen
– Antislipmat
– Dompelpomp 1500l/h (leegt het bad in ongeveer 30 minuten)

Wij nemen het bad incl. kraanaansluiting voor je mee, daar kun je gratis gebruik van maken. Het is de bedoeling dat je partner het bad opzet. Het is aan te raden van tevoren het instructie filmpje te bekijken: https://www.birthsupport.eu/wp-content/uploads/2018/11/Bevallingsbaden.nl-DEF.mp4

Het bad kan in een ruime slaapkamer staan, maar ook de begane grond is een fijne plek. Je hebt dan alle ruimte om je te bewegen. Wij moeten rondom het bad kunnen lopen, zodat we je kunnen assisteren indien nodig. In de kamer waar het beval bad staat moet ook een matras aanwezig zijn. Daar kan je op plaatsnemen voor eventuele controles of als het toch niet prettig is om in bad te bevallen.

Na gebruik van het bad verwachten we dat jullie zelf zorgdragen voor het opruimen en schoonmaken van het bad. Door het bestelde pakket is dat makkelijk te doen. Het bad zal de dag na de bevalling, in de bijgeleverde hoes, door de partner op de praktijk afgegeven worden. Dan kan onze volgende cliënte er weer gebruik van maken.  

De bijgaande foto bij dit artikel is gemaakt door Renate van Lith.