Kinkhoest vaccinatie (DKTP)

Kinkhoest is voor baby’s een ernstige ziekte. Vlak na de geboorte zijn baby’s niet beschermd tegen kinkhoest, vaccineren kan pas bij twee maanden.

Ze kunnen dan longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Elk jaar komen zo’n 170 baby’s met kinkhoest in het ziekenhuis.

Als je je tijdens de zwangerschap laat vaccineren tegen kinkhoest, gaan de antistoffen via de placenta naar de baby. Die is dan ook in de eerste maanden na geboorte goed beschermd tegen kinkhoest.

Deze vaccinatie kan je halen rond tweeëntwintig weken en beschermt ook tegen difterie en tetanus. Als jij de vaccinatie haalt dan krijgt je baby één prik minder en start een maand later met vaccinaties.

Het RIVM stelt dat de vaccinatie veilig is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kindje.  Er is veel onderzoek gedaan naar de veiligheid van het vaccin. In andere landen krijgen vrouwen deze vaccinatie al veel langer dan in Nederland. Bijvoorbeeld in Engeland, België, Spanje en de Verenigde Staten. Het vaccin is onderdeel van het reguliere vaccinatieschema.

Indien je de vaccinatie wenst kun je een afspraak maken bij het consultatiebureau. Bel 088-0100550 of  stuur een mail naar rvp@ggdhn.nl