Echoscopisch Onderzoek

Vanaf 1 januari 2023 worden alle echo’s op de praktijk, locatie Dorpsstraat, aangeboden in het Verloskundige Echocentrum Beverwijk Castricum. Het Verloskundige Echocentrum Beverwijk Castricum is een iniatief van de Verloskundige Praktijk Castricum, en de Verloskundige Praktijk Beverwijk.

Tijdens je zwangerschap kun je verschillende onderzoeken krijgen om de gezondheid van jou en je baby in de gaten te houden. Sommige onderzoeken je standaard aangeboden, andere krijg je alleen als dat medisch nodig is.

Indien een onderzoek medisch noodzakelijk is krijg je de echo vergoed door de verzekering. Je verloskundige geeft je uitleg over alle onderzoeken en vertelt welke geadviseerd worden.

De volgende echoscopieën kunnen gedaan worden:

Met de 20 wekenecho kun je laten onderzoeken of uw kind lichamelijke afwijkingen heeft. De 20 wekenecho is geen pretecho, maar een medisch onderzoek. Wij informeren je op het spreekuur over de 20 weken echo. Je kunt daarna zelf besluiten of je dit onderzoek wilt laten doen.

Vanaf 1 september 2021 krijgen zwangeren een echo aangeboden rond de 13e week van de zwangerschap. Dit aanbod komt naast de al bestaande 20 wekenecho om lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind op te sporen. Sommige, vaak ernstige lichamelijke afwijkingen, zijn al rond 13 weken zwangerschap te zien. De 13 wekenecho is onderdeel van een landelijke wetenschappelijke studie. We informeren je over de echo op het spreekuur.

Niet alle afwijkingen kunnen op een echo gezien worden, je krijgt geen 100% garantie. Soms is er een herhalingsonderzoek nodig bijv. door de ligging van het kind. Indien een afwijking wordt geconstateerd of vermoed, dan word je doorverwezen naar een gynaecoloog.

Meer informatie
www.prenatalescreening.nl
www.rivm.nl
www.verloskundigechocentrumbc.nl
www.meerovernipt.nl
www.zwangerwijzer.nl