Controles

Wij leveren zorg op maat, er is veel mogelijk op jullie verzoek. Indien jullie zorg willen ontvangen van onze verloskundige vragen we jullie je aan te melden bij de praktijk via de aanmeldknop op de website. Na je aanmelding krijg je van ons een mail met uitgebreide informatie over de eerste weken van je zwangerschap. We vragen je een online vragenlijst in te vullen en maken dan ook een voorstel voor een intake gesprek tussen 7 en 10 weken zwangerschap. Het is prettig als je partner, indien mogelijk, meekomt. 

Tijdens het intakegesprek nemen we alle tijd voor jullie en maken jullie kennis met ons en met onze praktijk. 

Na een kennismaking zullen we alles wat relevant is om je goed te kunnen helpen tijdens je zwangerschap en tijdens je bevalling aan bod laten komen. Denk hierbij aan je medische voorgeschiedenis, je eigen gezondheid en die van je partner, evt vorige zwangerschappen en je familie. Indien gewenst zullen we je uitgebreid informeren over de mogelijkheden van prenatale screening, zodat je zorgvuldig een afweging kunt maken over het wel of niet uitvoeren van uitgebreide onderzoeken naar de gezondheid van de baby.

Ook wordt je bloeddruk gemeten.

Geregeld hebben wij overleg met de gynaecologen binnen onze organisatie. Indien er aanvullend medisch beleid nodig is of er zaken zijn uit je medische voorgeschiedenis die extra aandacht nodig hebben, bespreken we je casus (indien je hier toestemming voor geeft) met de gynaecoloog en krijg je van ons een terugkoppeling.

Alle gegevens van het eerste gesprek worden ingevoerd in de computer. Hiervan krijg je in je eigen map een uitdraai mee. Neem het mapje bij elk bezoek aan ons, het echocentrum of het ziekenhuis mee! Ook als je met vakantie gaat is het raadzaam je zwangerschapsmapje mee te nemen.

Rond 11 weken plannen we een telefonische controle waarin we het nogmaals hebben over de keuzes rondom prenatale screening. Indien gewensd, regelen we een labaanvraag voor de NIPT en mailen we je de aanvraag voor het standaard bloedonderzoek: Bloedgroep en Rhesusfactor, irregulaire antistoffen, Hepatitis, Lues, HIV en het glucose- en Hbgehalte. Ook krijg je een zwangerschapsverklaring voor je werkgever toegestuurd.

De tweede fysieke controle vindt plaats bij ongeveer 13 weken. Tijdens de tweede controle zullen we de uitslagen van de echo (‘s), prenatale screening en het bloedonderzoek bespreken. Dan meten we je bloeddruk en doen we uitwendig onderzoek van je baarmoeder. Vanaf dat 13 weken lukt het meestal ook om bij ons met de doptone het hartje te horen. Voor de meeste mensen is dat een bijzonder moment!

De standaard vervolgconsulten duren ongeveer 20 minuten. We geven graag zorg op maat. Dat wil ook zeggen dat we niet persé volgens een terugkomschema werken. In overleg kijken we samen wat voor jou prettig is. Gemiddeld zal je rond 14 keer langskomen voor een zwangerschapscontrole, in het begin minder vaak, op het laatst elke week.

De volgende zaken komen aan bod tijdens de controles:

  • Bespreken hoe het met jou en de zwangerschap gaat
  • Bloeddruk meten
  • Beoordelen groei van de baarmoeder, groei en ligging van de baby.
  • Het luisteren naar de harttonen van de baby mbv. de doptone.
  • Beantwoorden van vragen en bespreken van eventuele kwaaltjes / problemen.
  • Bloedonderzoeken of aanvullende onderzoeken (zoals echo’s) op indicatie.
  • Bespreken van wensen rondom je bevalling