Kindsbewegingen

Het voelen van je baby geeft je een vertrouwd gevoel en is belangrijk, omdat het ons veel informatie geeft over hoe het met je baby gaat. Vanaf 16-20 weken zwangerschap kun je je baby meestal voelen bewegen. De bewegingen zijn in het begin nog zwak, maar worden sterker naarmate de baby groeit. ‘Leven voelen’ wordt dit ook wel genoemd.

Het is belangrijk dat je de bewegingen van je baby voelt zoals jij dat gewend bent. Als je merkt dat je baby rustiger wordt of anders beweegt dan normaal, neem dan contact op met ons.

Een normaal bewegingspatroon: wat voel je?

De eerste bewegingen

De meeste vrouwen voelen hun baby voor het eerst bewegen tussen de 16 en 20 weken zwangerschap. Als dit je eerste zwangerschap is, is het ook normaal dat je je baby pas na de 20e week voelt. Vaak worden de eerste bewegingen omschreven als ‘belletjes, bubbeltjes of kleine plopjes’ of ‘zoals je darmen, maar dan toch anders’. Als je je baby eenmaal hebt gevoeld, herken je de bewegingen. Je gaat je baby steeds vaker voelen.

Vanaf 28 weken
De bewegingen in je buik worden steeds krachtiger. Je kunt schoppen, draaien, golven en porren voelen. Je partner kan het nu ook voelen. Als je baby erg actief is, kun je je buik zien bewegen. Je baby ontwikkelt vanaf 28 weken een patroon waarin hij slaapt en wakker is. Slapen duurt meestal 20 tot 40 minuten. Soms zelfs wel een uur, maar vaak niet langer dan anderhalf uur. Tijdens het slapen beweegt je baby niet of nauwelijks. Maar zodra je baby wakker is, is het actief. De meeste baby’s bewegen in de middag en avond.

Tot de 32e week van de zwangerschap neemt het aantal bewegingen toe. In de laatste weken en rond de uitgerekende datum kunnen de bewegingen anders en minder krachtig worden. Dit komt doordat je baby minder ruimte heeft. Veel vrouwen ervaren ‘schuiven’ in hun buik. Het blijft belangrijk dat je je baby regelmatig voelt. Of je baby nu in hoofd- of stuitligging ligt, dat maakt niet uit.

Rustige en drukke baby’s
Sommige baby’s zijn druk en andere rustig. Dit kan per zwangerschap verschillen. Zorg ervoor dat je vertrouwd raakt met de bewegingen van jouw baby. Jij weet zelf het beste wat normale bewegingen zijn van jouw kindje.

Wat doe ik als mijn baby anders, minder of niet beweegt?

Als je baby minder beweegt dan dat voor jouw kindje normaal is, neem dan de tijd om beweging in je buik te voelen. Als je op je linkerzij ligt, voel je je baby het best. In die houding is de doorbloeding van de placenta optimaal.

  • Ga 2 uur op je linkerzij liggen.
  • Twijfel je over de kracht en frequentie van de bewegingen en ben je niet gerustgesteld? Bel ons dan direct op het 085 nummer. We zullen een controle komen doen.
  • Lees je dit terwijl je al een periode met aandacht hebt gevoeld naar de bewegingen van je kindje en nog zorgen hebt? Wacht de twee uur dan niet af en bel ons direct.